Sunday, May 6, 2012

Anda pernah alami Chemical Pregnancy???


setiap pasangan yang sudah berumahtangga semestinya mengharapkan kehadiran zuriat sendiri...
tapi kuasa Allah mana mungkin kita boleh pertikaikan...
begitulah apa yang dirasai oleh aku dan teman-teman TTC ku...
nak mendapatkan sebuah "Double Lines" amatlah sukar...
boleh katakan kami geng2 TTC mesti ade stok UPT di rumah...
macam aku, sanggup order sedozen UPT tau...
sebelum ni pasti akan menjengah mana-mana farmasi...
beli UPT bukannya 1, malah sekali beli sampai 5 kit...
malu...tak usah cakapla...
muka aku ni memang popular dah kat farmasi area PJ ni...
apa yang penting, aku buat ape yang aku nak...
sanggup buat muke seposen, ambik UPT dan bayar...
pernah gak ditegur oleh staff farmasi...
aku senyum je la...takkan nak marah kot??
hehehe...

oppss... sebenarnye aku nak cerita pasal Chemical Pregnancy ni...
tapi dah melalut ke laut...hehehe
pernah tak anda mengalaminya??

Aku?? ya, pernah...tahun ni saja dah 2 kali dapat double lines...
tapi faint lines la...masihku simpan UPT tu hingga sekarang...
first bulan 2 dan second baru-baru ni...
tapi lepas 3-4 hari dapat double lines tu...
spotting mule muncul...
aduhh....kacau betulla...
time tu aku dah agak, pasti Cik P nak mai jenguk aku...

pengalaman aku masa mula-mula dapat double lines tu...
fuhh memang excited sangat...
tunjuk kat asben...asben pun suke la banget...
cuma kami tak kecoh-kecoh kat fesbuk or sedara mara je...
just inform kat kedua ibubapa, MIL, FIL dan adik bradik je...
minta mereka doakan keselamatan kami...

lagi satu, yang aku "terperasan" sangat konon-konon preggy sebab aku mual-mual nak muntah jer masa tu...
asben aku pon "perasan " jugak...
lastly, kuar plak bendalir merah yang dipanggil Cik P...
terus aku gi Klinik Keluarga Rohaya...
bawak sekali UPT yang double lines tu...
Doc tengok UPT mengesahkan aku positif hamil 4 weeks...
tapi disebabkan dah spotting...
doc pun nasihkan aku agar tidak menaruh harapan yang tinggi...
abortion akan berlaku bila-bila masa je...
sebab janin nak menempel...tapi dinding rahim tak boleh nak support...
antara penyebabnya seperti: 

* hormon progesterone kurang,
* masalah kromosom padadaceloping fetus, 
*lapisan rahim tidak mencukupi, 
*keabnormalan uterus dan fibroid,
* kecacatan fasa luteal 
*jangkitan  tertentu...

keesokkan harinya, aku terus ke PPUM jumpe gyneaku...
Gynea scan dan mendapati lapisan rahimku tebal....
tetapi telah menunjukkan tanda-tanda pendarahan akan berlaku...
akhirnya...aku akur dengan ketentuan-Nya....
Hanya Dia yang mampu memberikan yang terbaik buatku...

Untuk pengetahuan teman-teman TTC ku...

Chemical Pregnancy ni biasa berlaku... dalam 50% -60% kehamilan pertama akan mengalami keguguran di awal kehamilan....
Chemical Pregnancy ni juga berlaku cukup awal...dan memberi kesan yang sedikit kepada badan kita...
ramai yang menjangkakan itu adalah darah period yang datang dah delay atau tepat iku cycle kita...
dan biasanya darah yang keluar selalunya sedikit ataupun terlampau bayak dari kebiasaan...
dan kadang-kadang pendarahan diiringi dengan rasa cramp yang kuat, tetapi proses pemulihan agak cepat dari keguguran biasa...


so, pasni kena lebih usaha dan lebih berjaga-jaga...
teman-teman TTC ku...jangan kita berputus asa ya...
kita ni memang insan yang terpilih..dan sangat bertuah...
kerana tak semua orang dapat mendalami ilmu TTC ni...
even yang dah ada anak berderet-deret pun....
belum tentu mereka tahu maksud TTC...
apatah lagi terms atau istilah dalam TTC...
sabar ya teman-teman ku...
kalian dan aku tidak keseorangan...
sayang kamu semua....


Salam TTC.... 




2 comments:

  1. salam.. sy nk tnya la sbb sy pn mengalami kehamilan kimia 2x pd thun ni.. dua bulan berturut...sy tertarik kpd sbb2nya seperti:-
    * hormon progesterone kurang,
    * masalah kromosom padadaceloping fetus,
    *lapisan rahim tidak mencukupi,
    *keabnormalan uterus dan fibroid,
    * kecacatan fasa luteal
    *jangkitan tertentu...

    cuma yg keabnormalan uterus dan fibroid tu..adakah dia mmbawa makna org yg kehamilan kimia mengalami fibroid??

    ReplyDelete
  2. enjoy reading. x rasa sorg2 alami CP ni well done sis! hopefully end of this month we'll get a good news from ttc. and x perlu open surgery untuk cyst operation.

    ReplyDelete